Amerika Beyaz Kelebeğini’nin Kuluçkalama Dönemi Başladı. Peki Nasıl Başedeceksiniz
29.06.2024- Beykoz’da tarımla uğraşan ya da bahçesinde yeşillikleri olan bugünlerde Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadelenin peşine düştü.
Yaz ayının gelmesi ile birlikte kuluçkalama dönemine giren bu kelebekler tırtıl halinde iken yeşillikleri yemeyi çok seviyor. Bu nedenle Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele edilmesi gerekiyor.
Peki bu mücadele nasıl yapılmalı
Ülkemizde ilk kez 1975 yılında görülen ve 1997 yılından itibaren de İlimizde görülmeye başlanan Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı birinci döl zararını oluşturacak kelebek uçuşları mayıs ayından itibaren görülmeye başlanmış ve ilk yumurta paketlerini Haziran ayının ilk haftasından itibaren koymaya başlamıştır.
Birçok bitkide beslenebilme kabiliyetinde olan bu zararlı mücadele edilmediğinde populasyonunu artırarak farklı alanlarda yeni zararlara neden olabilmektedir. Yapılan akademik çalışmalarda bu zararlının 628 farklı bitki türünde zarar meydana getirdiği, öncelikle en çok dut ve akçaağaçlarda görülmekte olup, ayrıca Fındık, dışbudak armut, kiraz, hatta kavak gibi bitkilerde de zarar yaptığı tespit edilmiştir.
Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısının asıl zararını yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yapmaktadır. Bu zararlı yumurtalarını genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar yaprakta beslenmeye başlamaktadır. Bu dönemde toplu halde yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ederler. Beslenmesini tamamlayan her bir birey bireysel yaşamaya başlar ve ardından pupa dönemine girerek ikinci döl zararı ya da ertesi yıl erginleri meydana getirmek üzere toprağın çatlakları, çatı araları ya da ağaç gövdesindeki çatlaklara gizlenmektedir.
Bölgemizde zararlının tırtıl kolonileri ilk döl için haziranın ilk yarısında zarar meydana getirmektedir. Tırtıl kolonilerini saymak için dalların uçları kontrol edilmelidir. Tırtıl kolonileri, fındık bahçelerinde bahçeyi temsil edecek şekilde her bahçede 10 ocakta sayılmalıdır. Zararlı ekonomik zarar eşiğinin üstünde ise mücadeleye karar verilmeli ve birinci döle karşı mücadele yapılmalıdır.
Mücadelede öncelikli olarak Entegre Mücadele Prensipleri hedef alınmalı gerek kalınması durumunda son çare olarak Kimyasal Mücadele uygulamaları tercih edilmelidir. Kelebeğin çıkış ve popülasyon yoğunluğunu tespit etme amacıyla Feromon ve Işık tuzaklarıyla ergin kelebeklerin çıkışı ve yoğunluğu tespit edilerek mücadeleye karar verilmeli, yumurta kümelerinin toplanarak imha edilmesi Kültürel Mücadele ve Mekanik Mücadele yöntemleri tercih edilerek hem çevre hem de insan sağlığını korunmuş olunacaktır.
Zararlıyı baskı altına alan doğal düşman olan yararlı böceklerin korunması ve etkinliğinin artırılması amacıyla Biyolojik Mücadele metotları tercih edilerek herhangi bir kimyasalı çevreye uygulamadan ve gerek görülmesi halinde ise çevre dostu bitki koruma ürünlerinden İnsan ve Çevreye en az zararlı ve doğal düşman popülasyonuna zarar vermeyecek ilaçlar seçilerek uygulanmalıdır.
“Haziran ve Ağustos aylarında olmak üzere iki döl zararı olan bu zararlı ile mücadele kapsamında yapılan kontrollerde yapraklarda yumurta paketleri ve larva kümeleri görüldüğünde mücadele zamanının geldiği anlaşılmalıdır. Entegre Mücadele Prensipleri kapsamında yapılacak ilaçlı mücadelede asıl amacın, zararlının tamamen yok edilmesinden çok popülasyon yoğunluğu dikkate alınarak zararlının meydana getireceği zararın ekonomik zarar eşiğinin altında tutmak olmalıdır.
Çiftçilerimiz kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde; yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaştıkların da bunları öncelikle budama makası ile kesmek suretiyle imha etmeleri, popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlamalıdırlar. İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçlar kullanılmalıdır. Çiftçilerimizin İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak reçete yazdırmaları, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerekmektedir. Ağustos ayı içerisinde fındık hasat zamanı, ikinci döl çıkışlarının daha yoğun görüleceği düşünüldüğünden çiftçilerimiz bu konuda çok dikkatli olmalıdırlar.