Beykoz’da Okulda SU ÇİÇEĞİ Görüldü, Bir Sınıfta Eğitime Ara Verildi
Beykoz Gazetesi son dakika bilgisi. Beykoz’da bir ortaokulda önce iki öğrencide su çiçeği görüldü. Bugün bu sayının 4’e çıkması üzerine 06 Nisan 2023 ve 07 Nisan 2023 tarihleri arasında sınıfta eğitime ara verildi.
BEYKOZ GAZETESİ HABER MERKEZİ ÖZEL HABER
Gerekli önlem ve tedbirler alındığı için şu an için okulun adını yayımlamıyoruz. Gelişmeleri anlık takip ediyoruz.
Peki su çiçeği nedir? Belirtileri nelerdir?
Suçiçeği enfeksiyonu virüse maruz kaldıktan 10 ila 21 gün sonra ortaya çıkar ve yaklaşık 5 ila 10 gün sürer. İlk günlerde ciltte kızarıklıklar görülebilir.
Döküntüden bir ila iki gün önce hafif ateş, burun akıntısı, halsizlik ve iştahsızlık görülür. Döküntüler öncelikle gövdeden başlar, sonrasında baş ve ayaklara yayılır. Ateş ise 1 ila 4 gün sürer.
Kızarıklık önce küçük parçacıklar halinde ortaya çıkar ve daha sonra kabarcıklar ve bunu takiben yara kabuğu haline döner.
Suçiçeği geçiren çoğu kişi hastalığı hafif olarak geçirir. Ancak hastalık bazı hallerde zatürree beyin ve beyin zarlarında enflamasyon gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Hastalığın ölüme yol açtığı nadir görülür.
Suçiçeği Hastalığında Yara İzi Kalmaması İçin Ne Yapmak Gerekir?
Suçiçeğinde lezyonlar iz bırakmadan geçer. Eğer çocuk lezyonları kaşırsa ve tırnak aralarındaki mikroplar lezyonda iltihaplanmaya neden olur ve bu enfekte lezyonlar sonrasında iz bırakabilir.
Çocuğunuzun tırnaklarını kesin ve gerekirse gece yatarken eldiven kullanın. Kaşıntı giderici ve ateş düşürücü ilaçları ise mutlaka doktorunuza danışarak verin.
Tanılar
Suçiçeği tanısı döküntülerden alınan sürüntü ve kan örneğinin laboratuvarda incelenmesi ile konur.
Tedavi Yöntemleri
Sağlıklı çocuklarda suçiçeği tedavi gerektirmez. Doktorunuz ateş düşürücü ve kaşıntıyı hafifletmek için antihistaminik ilaçlar verebilir. Ancak çoğunlukla, hastalığın kendi kendine iyileşmesi beklenir.
Suçiçeğinin yol açabileceği hastalıklar açısından risk altında olan çocuklarda antiviral ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar döküntü ortaya çıktıktan ilk 24 saat sonra verildiğinde hastalığın şiddetini azaltabilir.
Suçiçeği olan çocuk ya da yetişkine aspirin benzeri ilaçlar verilmemelidir. Bu ilaçlar beyinde iltihaba yol açabilir. Ateş düşürücü verilecekse doktor önerisiyle verilmelidir.
Suçiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Ülkemizde suçiçeği aşısı 12’nci ayın sonunda yapılır.
Bu aşı ile hastalığa yüzde 90 bağışıklık sağlanır. Daha önce suçiçeği geçirmiş kişiler de hastalığa karşı bağışıklık kazanırlar.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Temel korunma yöntemi aşıdır ve rutin aşı takvimine uyulmalıdır. Ayrıca sağlık çalışanları, küçük çocuklarla birlikte yaşayan veya onlara yönelik iş yapanlar, çocuk sahibi olmayı planlayan kadınlar ve bağışıklığı bastırılmış insanlarla birlikte yaşayan kimseler başta olmak üzere, yüksek risk grubunda olan insanlara önerilmektedir.
Her viral enfeksiyonda olduğu gibi el yıkama, hasta kişilerden uzak durma, kapalı ortamlardan uzak durmak önemlidir.
Suçiçeği geçirenlerin deride kızarıkların başlamasından döküntülerin kurumasına kadar olan süreçte bulaşmayı önlemek için kreş ve okula gitmemeleri gerekir.
Suçiçeği geçirenler öksürür ya da hapşırırken ağızlarını kapamalı, ellerini yıkamalı ve başkaları ile aynı eşyaları paylaşmamalıdır.