Dolar 34,2722
Euro 37,1969
Altın 2.978,70
BİST 9.036,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 20°C

BEYKOZ’UN KAYBEDECEK ZAMANI YOK DİYENLER GEYİK PEŞİNDE…

BEYKOZ’UN KAYBEDECEK ZAMANI YOK DİYENLER GEYİK PEŞİNDE…
REKLAM ALANI
17 Ekim 2024 08:47 | Son Güncellenme: 17 Ekim 2024 09:09
15
A+
A-

17.10.2024- Beykoz Belediyesi’nin yeni dönem kadrolaşmasında ders çalışmak için öğrencilerin sıklıkla ziyaret ettiği Millet Kütüphanesi’ne üst düzey yönetici olarak atanan M.Talat Karasakaloğlu’nun  Temmuz 2024 tarihinde yapay zeka ile hazırlanmış feyk olan paylaşımı dolaşıma sokması tepki ile karşılandı. Beykoz Belediyesi’nde hem de bir eğitim bölümünün başında üst düzey yönetici olarak yer alan birisinin temmuz ayında “fethiyegeyikk” adlı bir vatandaşın TİK TOK’ta paylaştığı feyk paylaşımı Ekim ayında neden paylaşma gereği anlaşılamadığı gibi seçimden önce ”BEYKOZ’UN KAYBEDECEK ZAMANI YOK DİYENLER GEYİK PEŞİNDE’ yorumlarına neden oldu. 

M.TALAT KARASAKALOĞLU’NUN PAYLAŞIMI 

OYSA Kİ Video yapay zekâ ile oluşturulmuş. Temmuz’da ortaya çıktı biz Ekim Ayındayız…

Araştırmamıza ilk önce görüntülerin orijinalini bularak başlıyoruz. Videodan aldığımız kesitle tersine görsel arama yaptığımızda görüntülerin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 20 Mayıs 2024’te TRT Haber’e konuk olduğu bir programı gösterdiğini tespit ediyoruz. 

Orijinal görüntülerin ilk üç dakikasındaki kısmı izlediğimizde videonun iddia paylaşımlarında yer alan görüntülerle örtüştüğü görülüyor. Videodaki altyazıda İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazasından bahsedilmesi ve görüntülerin sağ alt kısmında yer alan saatin 10.10’u göstermesi gibi detaylar iki videoda da aynı şekilde yer alıyor. 

Orijinal görüntülerin ilk üç dakikasındaki kısmı izlediğimizde videonun iddia paylaşımlarında yer alan görüntülerle örtüştüğü görülüyor. Videodaki altyazıda İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazasından bahsedilmesi ve görüntülerin sağ alt kısmında yer alan saatin 10.10’u göstermesi gibi detaylar iki videoda da aynı şekilde yer alıyor. 

Görüntülerde Mehmet Şimşek’in iddia paylaşımlarındaki “Fethiye’de güneşlenme vergisi almamız lazım” ve “Fethiye’de denize girmenin bir vergisi olması lazım” sözlerini kullanmadığı ve bu başlıkların görülmediği anlaşılıyor. Orijinal videoda “Hazine ve Maliye Bakanı TRT Haber’de” ve “Bakan Şimşek TRT Haber’de, Hazine ve Maliye Bakanı Soruları Yanıtlıyor” başlıkları kullanılmış. 

mehmet simsekin guneslenme ve denize girme vergi basliklar kanit

Üstte montajlı görsel, altta orijinal görüntü yer alıyor.

Programda Mehmet Şimşek, Eylül 2023’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren orta vadeli programın çalıştığını, ekonomide dengelenme sürecine girildiğini, cari açıkta ise geçen seneye göre ciddi bir iyileşme olduğundan bahsediyor. Türkiye’nin dış açığında yarı yarıya bir düşüş olduğunu da belirten Şimşek, temel dengesizlikleri giderme anlamında orta vadeli programın çalıştığını açıklamış. 

Programın geri kalan kısmında ise Türkiye’nin fon akışındaki artış, enflasyon beklentilerinde iyileşme, kamuda tasarruf paketi ve vergide adalet gibi konu başlıkları hakkında konuşulmuş. 

İddianın sosyal medyada hızlıca yayılmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın X hesabından yapılan açıklamada, Mehmet Şimşek’in görüntülerinin yapay zekâ ile oluşturulduğu belirtilerek, bu tarz içeriklere itibar edilmemesi hususunda uyarılarda bulundu.

mehmet simsekin guneslenme ve deniz vergi iddia bakanlik aciklama

Görüntüler nasıl oluşturuldu?

İddiada yer alan görüntüler ilk kez TikTok’ta “fethiyegeyikk” isimli hesap tarafından 9 Temmuz 2024’te paylaşılmış. 

ANALİZİN TAMIMINA AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ERİŞEBİLİRSİNİZ…

https://teyit.org/analiz/videoda-mehmet-simsekin-guneslenme-vergisi-alinacagini-soyledigi-iddiasi

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.