Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

VE KORKULAN OLDU! ARITMA TESİSLERİNİN YETERSİZLİĞİ DOLAYISIYLA MÜSİLAJ BEYKOZ KIYILARINA DA GELDİ

VE KORKULAN OLDU! ARITMA TESİSLERİNİN YETERSİZLİĞİ DOLAYISIYLA MÜSİLAJ BEYKOZ KIYILARINA DA GELDİ
REKLAM ALANI
14 Nisan 2025 14:19
270
A+
A-

14.04.2025-  Beykoz sahilinde deniz yüzeyinde müsilaj görüldü. Beykoz’da deniz yaşamı ölüyor…

Beykoz sahilinde balıkçı barınaklarının bulunduğu bölgede yoğunlaştığı görülen müsilaj, çevre sakinleriyle balıkçılar tarafından fark edildi.

Çevredekiler denizin dibinde yoğunlaşan müsilajın, birkaç gündür yüzeyde de görülmeye başlandığını söyledi.

Beykoz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zeki Demirtaş, “İki buçuk aydır biz müsilajdan etkileniyoruz. Sabah ağ atıyoruz, yarım saat sonra çekiyoruz” dedi.

Demirtaş, balıkçıların mağdur olduğunu, müsilajın Adalar’da daha da yoğun olduğunu söyledi:

 

“Tüm trol tekneleri müsilajdan etkileniyor. Bu yıla kadar kanalda vardı, kıyılara gelmemişti, bu yıl kıyılara da geldi. Ağ atamıyoruz, olta atanların oltasına yapışıyor. Haliç’in akıntısından müsilaj buraya geliyor. Dip ağlarla balıkçılık yapılamıyor. Balıkçılar mağdur. Yetkilerimize 2 ay önce ilettik, burası küçük bir yer değil. Adalar’da daha yoğun. Boğaz’da yoktu, buraya kadar geldiğine göre temizliğe önce oradan başlaması gerek.”

 

‘Boğaz’da denize girilmez’

Balıkçı barınağında teknesi olan Esat Demirkaya da kıyıda müsilaj görmeye yeni başladıklarını belirterek denizin altında da çamur tabakası olduğunu, bu nedenle ağ atamadıklarını söyledi.

Demirkaya, şöyle konuştu:

“Oltalara yapışıyor, ağların gözlerini kapatıyor, yıkasak dahi çıkmıyor. Pis, petrol kokusu gibi bir kokusu var. Müsilajdan dolayı fazla balık avlayamıyoruz. Şimdi tekir zamanı. Peki, müsilajdan çıkan balıklar sağlığa zararlı mı? Bunun araştırması yapılmalı çünkü kokuyorlar. Geçen yıl istavritleri satamadık, alanlar balıkları kokuyor diye geri getirdi. Boğaz’da balık kokar mı? Şu vaziyetin başlamasını ben 1 ay önce tahmin ettim, ‘Müsilaj buraya doğru geliyor’ dedim. Sarı dip otları var, bu otların büyümesiyle birlikte müsilajın çoğalacağını tahmin ediyorduk. Tahmin ettiğimiz gibi de oldu. Atık istasyonları denetlenmeli, bunlar sıklaştırılmalı. Buna çare bulunmazsa geleceğe bir şey bırakamayacağız, buna üzülüyorum. Bu şekilde olursa İstanbul Boğazı’nda denize girilmez.”

Kadıköy’de Moda Sahili’nde kıyı şeridinde de müsilaja benzer kirlilik olduğu gözlendi.

İBB’NİN EN AZ 4 NOKTADA ARITMA TESİSİ YAPMASI GEREKİYOR

Konunun uzmanları 15 milyonu geçen nüfusu ile devasa bir kent olan İstanbul’da arıtma tesislerinin yetersizliğine dikkatleri çekerek,  Marmara Denizinin ardından İstanbul Boğazını da müsilajın tehdit eder olduğunu belirttiler. Müsilaj artık yüzeye kadar vurarak deniz yaşamını öldürmeye başladı. Acil İtsnabul’a asgari 4 noktada su artıma tesisi yapılması gerekiyor. 

KAYNAK: AA, BEYKOZ GAZETESİ 

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.